Lluis Vilà Guilà

Name
Lluis /Vilà/ /Guilà/
Given names
Lluis
Surname
Vilà,Guilà
Property
Cal Canonge
Note: Mort el seu germà Ramon i casat ell amb la seva cunyada, va haver-hi certa disputa hereditària dons, a dreta llei, la propietat corresponia a la seva neboda/fillastra Concepció Vilà Font, com a primogènita d'en Ramon. Finalment va haver-hi avinença i va passar a mans d'en Lluís i la seva descendència.
Death of a father
after 1896
Cal Canonge (Fals), Fonollosa, Bages, CAT
Latitude: 41.75383 Longitude: 1.714094
Death of a mother
Death of a brother
Accident de caça
Note: A les sis del matí, mentre estava caçant al pedregar del Grauet, li va esclatar el canó de l'escopeta. Els masovers de la Torre que estaven treballant al tros van sentir l'espetec i li van donar auxili, però les ferides eren importants i va perdre el dit gros de la mà.
Significació política
after 1934
Note: En Lluís era un home compromés políticament i va militar a la Unió de Rabassaires des de la seva fundació. Durant la repressió que va seguir als fets d'octubre de 1934, el Canonge va ser undels milers de rabassaires que foren detinguts i apallissats. Durant la Guerra Civil va tenir protagonisme i això li va costar ser sentenciat a mort, però va estar de sort i va aconseguir que la pena fos commutada a trenta anys i, posteriorment, a vint anys i un dia. Quan va poder tornar a casa va reprendre la seva activitat de pagès, però no va deixar mai de banda les seves inquietuts. Era dels pocs pagesos del poble que llegia regularment el diari; se'l feia portar de Manresa i, desprès de llegir-lo, ell i el seu germà de cal Regueret explicaven les noticies de la política nacional i internacional a la resta de pagesos del poble.
Property
Redemció del cens sobre Cal Canonge
September 1957
Note: El setembre de 1957 en Lluís va pagar 2000 pessetes en efectiu a en Salvador Boladeras de cal Gardela, i va redimir el cens de la cinquena part de les collites. El cens s'havia estat pagant als amos del Tatger, primer, i de cal Gardela desprès, des de l'establiment original el 1764.
Death of a brother
Last change
January 16, 202017:47:16
Author of last change: toniplanas
Family with parents
father
18371896
Birth: 1837 27 Cal Canonge (Fals), Fonollosa, Bages, CAT
Death: after 1896Cal Canonge (Fals), Fonollosa, Bages, CAT
mother
Marriage MarriageDecember 12, 1874
6 years
younger brother
18801908
Birth: 1880 43 32 Cal Canonge (Fals), Fonollosa, Bages, CAT
Death: 1908
himself
younger brother
sister
sister
Family with Pilar Font Torra
himself
wife
son
Private
Ramon Vilà Guilà + Pilar Font Torra
younger brother
18801908
Birth: 1880 43 32 Cal Canonge (Fals), Fonollosa, Bages, CAT
Death: 1908
wife
niece
Private
niece
Private
nephew
Private
Property
Accident de caça
Significació política
Property
Property

Mort el seu germà Ramon i casat ell amb la seva cunyada, va haver-hi certa disputa hereditària dons, a dreta llei, la propietat corresponia a la seva neboda/fillastra Concepció Vilà Font, com a primogènita d'en Ramon. Finalment va haver-hi avinença i va passar a mans d'en Lluís i la seva descendència.

Accident de caça

A les sis del matí, mentre estava caçant al pedregar del Grauet, li va esclatar el canó de l'escopeta. Els masovers de la Torre que estaven treballant al tros van sentir l'espetec i li van donar auxili, però les ferides eren importants i va perdre el dit gros de la mà.

Significació política

En Lluís era un home compromés políticament i va militar a la Unió de Rabassaires des de la seva fundació. Durant la repressió que va seguir als fets d'octubre de 1934, el Canonge va ser undels milers de rabassaires que foren detinguts i apallissats. Durant la Guerra Civil va tenir protagonisme i això li va costar ser sentenciat a mort, però va estar de sort i va aconseguir que la pena fos commutada a trenta anys i, posteriorment, a vint anys i un dia. Quan va poder tornar a casa va reprendre la seva activitat de pagès, però no va deixar mai de banda les seves inquietuts. Era dels pocs pagesos del poble que llegia regularment el diari; se'l feia portar de Manresa i, desprès de llegir-lo, ell i el seu germà de cal Regueret explicaven les noticies de la política nacional i internacional a la resta de pagesos del poble.

Property

El setembre de 1957 en Lluís va pagar 2000 pessetes en efectiu a en Salvador Boladeras de cal Gardela, i va redimir el cens de la cinquena part de les collites. El cens s'havia estat pagant als amos del Tatger, primer, i de cal Gardela desprès, des de l'establiment original el 1764.