Cal Vermell

Els Ballonga i els Musella

Cal Vermell és una casa al nucli urbà de Sant Joan de Vilatorrada (Bages),  adquirida de nova planta el 1882 per Joan Ballonga i Musella (1843-1925),  per establir-s’hi amb Maria Casals i Pons (1848-1890).

L’origen del nom -segons la tradició oral- prové de Cal Vermell d’Enfesta (terme de la La Molsosa, Solsonès). Però no disposem de cap evidència que ho acrediti.

A mitjans del segle passat, un fadrí nét seu, en Joan Vilà i Ballonga (1909-1992) i la seva esposa, Pepeta Bacardit i Montaveta (1911-2000), alçaren una nova casa al poble que és coneguda també pel mateix nom.

Aquí trobareu la genealogia familiar dels Ballonga de Cal Vermell i de les famílies dels fadrins i fadrines que es casaren amb hereus i pubilles del la casa: els Planas de Ca l’Agustí, els Santamaria de Cal Pere Llarg i els Vilà de Cal Canonge.

  • Els Ballonga provenen del Solsonès: en Joan Ballonga era de Torredenegó, terme de Llobera. El seu pare de Castellvell, terme d’Olius. I el seu avi Josep Vallonga de Su, terme de Riner. A Su tenim documentada la família d’ençà el 1610.
  • De la Maria Casals en coneixem ben poc: sabem que era de Fals, terme de Fonallosa, al Bages i que els seus pares eren de Salelles i de Sant Pere Sallavinera.
  • Els Musella (Mosella) també provenen del Solsonès (de Castellvell), on els tenim documentats d’ençà 1823. Ascendents seus son els Arpa, documentats a Clariana de Cardener d’ençà 1592, els Vilorbina de Santa Susanna (>1575), els Rovira de Freixinet (>1538) i els Solà, també de Freixinet (>1529).
    Aquests darrers al terme de Riner. Els Solà estan emparentats per banda materna amb els Piulats de Sant Just d’Ardèvol (terme de Pinós, Solsonès) on tenim documentada la família d’ençà 1479.
    Fins aviu, les dades més antigues de que disposem en tot aquest treball genealògic. Els Piulats son alhora ascendents de Cal Canonge.